Gouda

SPOKO

Nazwa Gouda raczej wszystkim w pierwszej kolejności kojarzy się z gatunkiem sera żółtego. Jednak mało kto wie, że jego nazwa wzięła się właśnie od miasta położonego niedaleko Rotterdamu, nad rzeką Gouwe. Początki osadnictwa w tym rejonie sięgają końca XI wieku, a Gouda otrzymała prawa miejskie już w 1272 roku. Intensywny rozwój miasta nastąpił jednak dopiero w XVII wieku.

gouda

Gouda, Haolandia – © Zielonamapa.pl

Pełnotłusty ser typu Gouda stał się sławny przede wszystkim dzięki urzędnikom miasta. Zawsze pilnowali aby sprzedawane tu wyroby mleczarskie były najwyższej jakości. Dziś nie produkuje się już tu sera, ale aby podtrzymać tradycję z nim związaną, w sezonie letnim, w każdy czwartek, na głównym rynku odbywa się klasyczny targ serowy. W mieście jest również wiele sklepów, które oferują różne wyroby mleczarskie. Generalnie jest w czym wybierać! Goudę warto też odwiedzić ze względu na zabytkowe centrum miasta. Jego sercem jest bogato zdobiony, XV-wieczny budynek ratusza. Jednym z głównych symboli miasta jest budynek wagi miejskiej z 1669 roku, w którym dziś mieści się Muzeum Sera i Rzemiosła. Warto odwiedzić również XV-wieczny kościół św. Jana oraz Bramę Łazarza.

Dla kogo?

Gouda to obowiązkowy kierunek dla smakoszy holenderskich serów. Pasjonaci historii z pewnością docenią tutejsze muzeum, oraz ciekawe rekonstrukcje targu serów sprzed lat. Jeśli szukasz godnego uwagi punktu wycieczki pomiędzy Amsterdamem a Rotterdamem, to Gouda będzie idealnym wyborem.