Eger
Eger nazywany jest często “perłą północnych Węgier”. Miasto słynie z produkcji wina, a także z gorących źródeł. Aby odkryć smaki tutejszych trunków, wybierz się do słynnej Doliny Pięknej Pani (Szepasszony-volgy), gdzie w wulkanicznych skałach wydrążonych jest około 200 piwnic. Część z nich do dziś wykorzystywana jest do przechowywania wina Egri Bikaver. W pozostałych działają liczne winiarnie i restauracje, w których możesz skosztować węgierskiej kuchni i alkoholi.

Eger, Węgry - © Zielonamapa
Kolejną atrakcją miasta, oraz regionu, są baseny termalne zasilane przez naturalne, gorące źródła. Jedno z większych i ciekawszych kąpielisk na całych Węgrzech znajduje się w samym centrum Egeru, tuż przy historycznej starówce miasta. Oferuje aż 13 basenów i moc atrakcji wodnych dla dorosłych i dzieci. W mieście znajduje się również ciekawa łaźnia turecka. Kilka kilometrów od centrum miasta mieści się natomiast Park Egerszalok, gdzie znajduje się unikalna góra solna z naciekami, które przypominają słynne tureckie Pamukkale. Zajrzyj także na starówkę Egeru, którą wypełnia spora ilość zabytków. M.in. XIII-wieczny zamek czy bazylika z XIX - druga co do wielkości świątynia Węgier. Ciekawostką jest również to, że w mieście działa muzeum poświęcone zespołowi “The Beatles”. Podsumowując, w trakcie wizyty w Egerze nie będziesz miał czasu na nudę!
Dla kogo?
Jeśli lubisz wino, a także interesują Cię tajniki wytwarzania tego trunku, to musisz udać się do Doliny Pięknej Pani. Tam skosztujesz lokalnych wyrobów - od alkoholi przez węgierskie potrawy. Eger to też dobry kierunek na relaks. A wszystko za sprawą termalnych basenów. Miasto spodoba się też fanom zabytkowej architektury.
Zdjęcia
Kiedy odwiedzić Eger?
Większość turystów odwiedza Eger od późnej wiosny do wczesnej jesieni. Wtedy zazwyczaj czynne są baseny – jedna z ważniejszych atrakcji miasta. Jednak w szczycie wakacyjnego sezonu w Egerze robi się naprawdę tłoczno, co nie zawsze sprzyja relaksowi. Jeśli natomiast bardziej od basenów zależy Ci na winie, to odwiedź miasto na jesieni. Spokojniejsza atmosfera będzie sprzyjać wielogodzinnym degustacjom.
Zobacz także




